Ahlat Ağacı Film İncelemesi
Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi Ahlat Ağacı'nı inceledik.
- 26 Haz 2018
- ⏱ 3 dakika
- 🤍 0
- 👁️ 598 gösterim
Başrolünde Doğu Demirkol ve Murat Cemcir'in yer aldığı film, bizden tam not aldı!
Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Ahlat Ağacı, 1 haziran itibariyle izleyiciyle buluştu. Son dönemlerde vizyon ana akım sinemasının iddialı örnekleriyle dolup taşmışken, kendini dingin ve derinlikli filmleriyle kanıtlamış bir yönetmen olan Nuri Bilge Ceylan’ın filmini görmek, uzun zaman sonra soluklanmamızı sağladı.
Film, gösterime girmeden önce oyuncu seçimleriyle gündeme geldi. Çünkü, deneyimsiz oyuncularla çalışmayı çok sevdiğini ve daha efektif bulduğunu defaatle belirten Nuri Bilge Ceylan, başrol seçimini, herhangi bir oyunculuk deneyimi bulunmayan Doğu Demirkol’dan yana kullandı. Filmde Doğu Demirkol’a Murat Cemcir, Hazar Ergüçlü, Bennu Yıldırımlar gibi deneyimli oyuncular da eşlik ediyor.
Ahlat Ağacı Filminin Konusu
Temelinde bir baba-oğul ilişkisini barındıran bir taşra hikayesi. İlginç bir hikayeden çok, film boyunca sizi bağlayan şey güçlü karakterizasyonlar oluyor. Tam bu noktada karakterlerin bu denli empati kurulabilir, organik ve tanıdık olmasıyla, Nuri Bilge Ceylan’ın filmi kusursuzlaştıran gözlem yeteneğine şahit oluyorsunuz. Tüm bu etkiler aslında filmin fil dişi kulesinde yaşayan, etraftan bihaber bir yönetmene ait olmadığını somutlaştırıyor.
Bunun dışında filmde, diğer bütün Nuri Bilge Ceylan filmlerinde görebileceğiniz imza hareketler mevcut. Ahlat Ağacı’nda da kendiliğinden açılan esrarengiz kapılar, karakterlerin arkadan çekildiği uzun sekanslar ve on beş dakika sürebilen çetrefilli diyaloglar var. Bu nedenle Nuri Bilge Ceylan’ın yıllar içinde oluşturduğu sinema diline ve hakim olan havaya aşina değilseniz, sıkıcı bulmanız mümkün. Yönetmen, hikayeden çok atmosfer odaklı bir film yapmayı arzuladığı için şahit olduğumuz her şey yapmacıklıktan son derece uzak. Nuri Bilge Ceylan’ın aynı zamanda başarılı bir fotoğrafçı olması, filme etkileyici bir görsellik olarak yansımış.
Bence, Ahlat Ağacı’nı bu kadar güzel yapan konulardan bir tanesi de, kadraja giren her şeyin büyük bir titizlikle düzenlenmiş olması. Görsellik açısından yakaladığı bu özen konu ne kadar ağır işlenmiş olursa olsun filmi takip etme motivasyonunu arttırıyor.
Toparlamak gerekirse, Ahlat Ağacı, tarzınıza uymuyorsa bile muhakkak izlenmeli. Görülmeye ve anlatılmaya çalışılan hikayeyi dinlemeye değer bir iş olduğunu söyleyebilirim. Bunun yanında eksiklikleri yok muydu derseniz, tabi ki var. Filme hakim olan yerelliğin ve çekildiği coğrafyanın dokusunun, bazen anlatılmak istenen hikayenin önüne geçtiği durumlar oldu. Bazen de, bilinçli bir tercih olmasına rağmen çok hızlı bir şekilde sonuca bağlandığı için tadı damağımızda kalan sahneler yer aldı. Ama dediğim gibi, Ahlat Ağacı eksikliklerine rağmen görülmesi gereken bir film.
Film, yolcusu olduğu Cannes’da ödül alamasa da, uzun süre alkışlanmasıyla sosyal medyada geniş yer tuttu. Avrupa’daki eleştirmenlerden tam not alan Ahlat Ağacı’nın gişe durumu ne yazık ki Türkiye’de pek iç açıcı değil. Bunun en büyük nedenlerinden biri de, muhtemelen filmin uzunluğu. Reklamları ve arasıyla yaklaşık üç buçuk saat sürüyor. Yani, entelektüel kaygılarla kendini Nuri Bilge Ceylan filmlerini sevmek zorunda hissederek izleyenlerin tahammül edemeyeceği kadar uzun.
Sonuç olarak vizyon filmlerinden sıkılıp bir soluklanmak isteyenler için son derece özenli ve düşündürücü bir film.
Ahlat Ağacı Film İncelemesi
Harika
Ocean's 8 Film İncelemesi
Jurassic World: Yıkılmış Krallık Film İncelemesi
Benzer gönderiler
Üye alımı şu an için kapalı olduğundan yorum yapabilme şansınız bulunmuyor