Doctor Strange (2016) Film İncelemesi

Mistik dünyanın kapıları Doctor Strange ile aralanıyor.

Marvel Cinematic Universe dahilindeki 14. film olan Doctor Strange ile birlikte büyünün, içinde yaşadığımız materyalist hayatın ötesinde güçlerin ve akılla kavranması zor mistisizmin derin dünyasına dalıyoruz.

Doctor Strange (2016) Film İncelemesi

Doctor Strange'in Film İncelemesine Başlayalım

Stephen Vincent Strange zeki, karizmatik, yetenekli, başarılı ama bir o kadar da kibirli, müsrif, bazen de acımasız bir beyin cerrahıdır. Öyle ki, iyileşemeyeceğini düşündüğü hastaların kapısına dahi yaklaşmasına izin vermez. Fakat bu kişiliği ve yaşam tarzı geçirdiği bir kaza sonucu kariyerinin en büyük dayanağı olan ellerinin keskinliğini kaybetmesiyle altüst olur. Elleri sürekli titrer, işini yapamaz hale gelmiştir. Mesleği olmadan hiçbir şey olamayacağını düşünen Strange elindeki tüm imkanlarını tedavisi için harcar. Bütün umudunu ve birikimini kaybetmişken kendisini düzeltebilecek Ancient One adlı birinin olduğunu öğrenir. Ulaştığında ise bulduğu şey ise kendisi için düşündüğünden daha çığır açıcı, zorlu ve öğreticidir. Artık mistik sanatların ve alternatif boyutların dünyasında Strange'in de bir yeri vardır.

Benedict Cumberbatch, Stephen Strange rolüne cuk oturmuş. Rolü aldığı ilk andan itibaren merakla beklenen karakteri nasıl yansıtacak sorusu cevaplanıyor: Çizgi romanlardan farksız. Belki tek kötü yanı Amerikan aksanıdır. Cumberbatch'e oyunculuğundan dolayı sonsuz güven besleyen sinema severler kendisinin Marvel filmlerinin yeni Robert Downey Jr.'ı olabileceğini söylüyordu. Filmi izledikten sonra muhtemelen fikirleri değişmiştir çünkü bu maalesef sadece performans ve karaktere oturmakla alakalı bir şey değil; Iron Man MCU'yu yarattı, bunun önüne geçmek gerçekten çok zor. Tabii bu Cumberbatch için herhangi bir eksik değil. Kendisi MCU'nun sahip olduğu tartışmasız en yetenekli oyunculardan birisi.

Doctor Strange'in Senaryosundaki Eksiklikler

Filmin totali hakkında söylenecek çok yeni bir şey yok, Marvel yine iyi yaptığı işi yapıyor fakat her orijin filminde düştüğü arka plan yoksunu karakterler, formül haline gelmiş senaryo sıkıntısına yenik düşüyor. Ne kadar formül desem de orijin hikayesi bu demek. Çizgi roman karakterleri birbirine benziyor, filmlerde bundan şikayet edeceksek karaktere sadık kalmalarını beklemek çok zor olur. Maalesef ki yine bir kötü karakter daha onu kötü olmaya neyin ittiğini ya da verdiği kararları vermesine gerekçe olarak gösterdiği düşüncelerini biz seyirciler anlayamadan film son buluyor. Yine de Marvel dünyasının en başarılı solo filmlerinden biri ve bu, Captain American'ın ikinci solo filmi Winter Solider'ın bize gösterdiği gibi, yeterli karakter arka planı ve aşinalık ile ikinci filmin büyük bir potansiyeli olduğunu gösteriyor.

Hızlı işleyen senaryo içerisinde boğulmaktansa bunun böyle olmasına seviniyorsunuz, çünkü Ant-Man ile birlikte hızlanan orijin hikayeleri daha büyük ve potansiyelli sonralara yol açıyor. Bu hızlılık Avengers: Age of Ultron'da yaşanan kalabalık içerisinde kaybolmuş, lunapark trenine binmişsiniz gibi oldu bittiye getirilen bir film etkisi bırakmıyor. Film bittikten sonra doyamadığınızı hissediyor, bir sonraki film ve filmlerde kendisini görmek için can atıyorsunuz.

Doctor Strange Aslında Çok Eğlenceli Film

En vurucu yanı görsellik olan filmde eğlence kısmı onun peşinden geliyor. Gerçekten eğlenceli ve bazı zamanlar da çok komik; hiçbir olay, şaka zorlama durmuyor ve salonda gülüşme seslerini bolca duyuyorsunuz. Guardians of the Galaxy seviyesinde, insana Iron Man'in ilk filmini hatırlatan bir yapım. Olması gereken de bu, çünkü bu filmler eğlenceli olmalı; en azından Doctor Strange.

Filmin yapısından şikayet edilebilecek tek yer hareketlilik dalgalanmalarının fazla olması. Aksiyon dolu ve durağan sahneler arası geçiş biraz gözünüze batıyor; ama asla aşırı rahatsız etmiyor. Evet film aksiyon dolu; başından sonuna kadar beklediğinizden daha fazla aksiyonla karşılaşacaksınız. Bir solo Marvel filminde görülebilecek en hareketli sahneler Doctor Strange'de toplanmış olabilir.

Doctor Strange Filminin Oyuncuları

Oyunculuk tek kelimeyle mükemmel. Benedict Cumberbatch'in Stephen Strange'i, Chiwetel Ejiofor'un Karl Mordo'yu, Benedict Wong'un Wong'u ve Mads Mikkelsen'in Kaecilius'u, Tilda Swinton'ın Ancient One'ı canlandırdığı bir film oyunculuk olarak ne kadar mükemmel olabilecekse o kadar mükemmel. Her oyuncu karakterinin hakkını veriyor. Rachel McAdams bile filmdeki süresinin az olmasına rağmen Christine Palmer karakterinde hiç sırıtmıyor. Kadro daha da genişlerse ikinci filmin çizgi roman filmleri arasında başyapıt olması kaçınılmaz.

Görseller öylesine göz kamaştırıcı ki gözünü bir dakika bile kırpmak istemiyorsunuz. Muhtemelen Avatar'dan sonra 3Dnin hakkını verebilen en iyi filmdir. Büyüler, farklı boyutlar, uzay-zamanda bozulmalar öylesine güzel işlenmiş ki, Doctor Strange için daha iyisi olamazdı diyorsunuz. Çizgi romanlarına tamamen uyumlu, baş döndürücü, trippy, psychedelic efektler hiçbir sahnede eksik bırakılmamış. Tam bir görsel şölen. Eğer akademi çizgi roman filmlerine ödül veriyor olsaydı Oscar'da görsel efekt kategorisinde ödül toplardı.

Müzikler Up filmi ile Oscar, Golden Globe, Emmy ve BAFTA alan, Lost'un müziklerinden de tanıyabileceğimiz yetenekli besteci Michael Giacchino'nun ellerinden çıkma ve filme katkı sağlamak yerine ekstra bir boyut katıyor. Western esintileri ile mistisizme ulaşan besteci filme o kadar hakim ki, Strange karakterine en çok yakışacak şarkılardan birisi olan Pink Floyd'dan Intersteallar Overdrive'ı soundtrackten eksik etmemiş.

Genel olarak eğlenceli, oyunculuğa hayran bırakan, hiçbir sahnesinin kaçırmak istemeyeceğiniz ve sonrası için merak uyandıran bir film Doctor Strange. MCU'nun sıkı takipçileri için bolca güzel detayın olduğu, Marvel filmlerinin geleceğinin hâlâ sağlam olduğunu gösteren, beklediğinize değen bir film. 2016'nın en iyileri arasında şimdiden yerini almış durumda. Çizgi roman sevenler ve MCU devamlılığına bağlı olanlar içinse tavsiyem dikkatli olmaları. Her an her sahne sizi yanıltıp gözünüzden bir şey kaçırmanıza neden olabilir. Film bittikten sonra kalkıp gitmeden önce iki (2) kere düşünmenizde fayda var.

Doctor Strange Fragmanı

Doctor Strange (2016) Film İncelemesi

  • Müzik
    9.0
  • Görsellik
    9.0
  • Oyuncu Performansları
    9.0
  • Yönetmen
    8.0
  • Senaryo
    7.0
Doctor Strange, Marvel Sinematik Evreni'nin merakla beklenen filmlerinden biriydi. Film vizyondayken sıcağı sıcağına değerlendirelim istedik.
8.4
Çok iyi


Üye alımı şu an için kapalı olduğundan yorum yapabilme şansınız bulunmuyor